Αρχική Σελίδα / Ενημερωτικά Άρθρα / Καρδιαγγειακή Νόσος / Αναθεωρημένα Living Standards of Care της ADA για το 2019

Αναθεωρημένα Living Standards of Care της ADA για το 2019

Αγαπητοί συνάδελφοι ,

Η αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Η καρδιακή νόσος είναι υπεύθυνη για έναν στους 4 θανάτους στις ΗΠΑ.

Ο διαβήτης αποτελεί την κύρια αιτία χρόνιας νεφρικής νόσου και περίπου ένας στους τέσσερις ενήλικες με διαβήτη, πάσχει από νεφρική νόσο.

Μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις μεγάλων κλινικών μελετών, ήταν επιτακτική η άμεση αναθεώρηση των 2019 Standards of Care του ADAπροκειμένου να διασφαλιστούν οι βέλτιστες θεραπευτικές συστάσεις για τους ενήλικες διαβητικούς ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακή νόσο, καθώς και για εκείνους με χρόνια νεφρική νόσο και διαβήτη.

Οι αναθεωρήσεις που έγιναν στις 27 Μαρτίου στο  Living Standards of Care updates είναι οι εξής:

  • Sections 910, και  11 ενημερώθηκαν σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης “The Dapagliflozin Effect on Cardiovascular Events-Thrombosis in Myocardial Infarction 58 (DECLARE-TIMI 58) Trial“, στην οποία, η θεραπεία με δαπαγλιφλοζίνη έδειξε μείωση της νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς και μείωση στην εξέλιξη προς χρόνια νεφρική νόσο.
  • Στο Section  10, επίσης υπάρχει σχετική ενημέρωση σύμφωνα με τη μελέτη REDUCE-IT (Icosapent Ethyl-Intervention Trial) . Η μελέτη REDUCE-IT περιελάμβανε ασθενείς με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο οι οποίοι είχαν ήδη λάβει θεραπεία με στατίνες και είχαν  καλά ελεγχόμενη LDL-χοληστερόλη αλλά αυξημένα τριγλυκερίδια. Περίπου το 70% των ασθενών στη μελέτη είχε καρδιαγγειακή νόσο και οι υπόλοιποι διαβήτη χωρίς γνωστή καρδιαγγειακή νόσο αλλά με τουλάχιστον έναν επιπλέον παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου. Σε μια περίοδο παρακολούθησης περίπου πέντε ετών, υπήρχαν σχεδόν 3.000 γεγονότα, 1.606 πρώτες εκδηλώσεις και 1.303 επόμενα γεγονότα. Για τους ασθενείς που έλαβαν το EPA( icosapent ethyl) , τα πρώτα συμβάντα μειώθηκαν κατά 25%, τα δεύτερα συμβάντα κατά 32%, τα τρίτα συμβάντα κατά 31% και τέταρτα ή περισσότερα συμβάντα μειώθηκαν κατά 48%. Το φάρμακο εμπόδισε επίσης 1 στους 5 θανάτους που σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά.

Δείτε τις αναθεωρημένες οδηγίες εδώ: http://care.diabetesjournals.org/content/suppl/2018/12/17/42.Supplement_1.DC1

Top