Header Image
Αρχική Σελίδα / Πρόγραμμα PERSEAS / Δήμος Ελαφονήσου

Δήμος Ελαφονήσου

Πρόγραμμα PERSEAS  Η ταυτότητα της Μελέτης  Αποτελέσματα της Μελέτης  Δήμος Ελαφονήσου  Ερευνητική Ομάδα  Συμβουλές  Εργαλεία Επικοινωνίας  Νέα - Ανακοινώσεις PERSEAS  Photo Gallery  Επικοινωνία

Χαιρετισμός Δημάρχου

Ο Δήμος μας υποδέχεται και καλωσορίζει την επιστημονική ομάδα ιατρών και ερευνητών της Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου Αγγειακών Νοσημάτων που θα επισκεφθεί το νησί μας. Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική τη δωρεάν παροχή ιατρικών προληπτικών εξετάσεων σε όλους τους κατοίκους και τις οικογένειες της Ελαφονήσου στις μέρες μας, δεδομένης της δυσκολίας που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μικρονησιωτικών κοινωνιών σαν τη δική μας.

Εξίσου σημαντική θεωρούμε την ενημέρωση που θα λάβουμε από τους
εξειδικευμένους ιατρούς σε διάφορα θέματα υγείας, η οποία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο πλαίσιο της πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων και της καλής υγείας της καρδιάς.

Ο Δήμος μας υποστηρίζει τις ενέργειες που στόχο έχουν την επιστημονική πρόοδο σε ζωτικούς τομείς όπως αυτόν της υγείας, ευχόμαστε καλή επιτυχία και ελπίζουμε με τη συμμετοχή μας να συμβάλουμε και εμείς στο σημαντικό αυτό έργο.

Ο Δήμαρχος Ελαφονήσου
Παναγιώτης Ψαρομμάτης

(Σεπτέμβριος 2012)

 

Ο Δήμος Ελαφονήσου είναι ένας μικρός νησιωτικός Δήμος στο ανατολικότερο άκρο της Λακωνίας, χιλίων περίπου κατοίκων. Πρόκειται για περιοχή με μοναδικά χαρακτηριστικά, αξιόλογα μνημεία φύσης και πολιτισμού και σημαντική γεωγραφική θέση. Η Ελαφόνησος διαθέτει ένα σπάνιο οικοσύστημα και ενδημικά είδη χλωρίδας -είδη δηλ. που φύονται αποκλειστικά στην περιοχή, αλλά και το μοναδικής αξίας υποθαλάσσιο μνημείο πολιτισμού, το γνωστό Παυλοπέτρι, στον υποθαλάσσιο χώρο της.

Η Ελαφόνησος είναι ένας από τους δημοφιλέστερους νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς με πρωτοφανείς δείκτες επισκεψιμότητας κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Είναι γνωστή για το φυσικό της κάλος, τα ελκυστικά τοπία, τον υποθαλάσσιο πλούτο, κυρίως όμως για τις εξωτικές της παραλίες με τις αμμοθίνες και τα θαλασσόκεδρα, οι οποίες και κατατάσσονται μεταξύ των ωραιότερων της Μεσογείου. Βασικό χαρακτηριστικό της Ελαφονήσου είναι ο ισχυρός αλιευτικός της στόλος που παραδοσιακά αποτελεί τη βάση της τοπικής οικονομίας, ενώ παράλληλα καθιέρωσε την περιοχή ως «αυθεντικό ψαρονήσι» και τουριστικό προορισμό με τοπική νησιωτική κουζίνα. Η Ελαφόνησος είναι το μοναδικό νησί της Πελοποννήσου, το οποίο λόγω της φυσικής ομορφιάς και των πλεονεκτημάτων του ως προορισμός αποτελεί λόγο για να διανύσει κάνεις την Πελοπόννησο μέχρι το νοτιοανατολικότερο άκρο της.

Εκτός από την αλιεία και τον τουρισμό, τομείς οικονομικής ανάπτυξης αποτελούν ο  εναλλακτικός τουρισμός και οι επιμέρους τομείς του θαλάσσιου τουρισμού, ο τουρισμός ευεξίας και οικοτουρισμός, αλλά και οι υποστηρικτικοί στον τουρισμό τομείς όπως οι μεταφορές, τροφοδοσίες, κ.α. Οι κάτοικοι δραστηριοποιούνται και σε τομείς όπως η εναλλακτική γεωργία με συγκεκριμένα προϊόντα, η μελισσοκομεία, αλλά και στην παροχή υπηρεσιών γεγονός που συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας. Αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία μέσα από τη μικρή και πολύ μικρή επιχειρηματικότητα που σε συνδυασμό με την καινοτομία που πρόσφατα αναπτύσσεται, αποκαλύπτει την προοπτική στον τόπο. Προϋπόθεση για την επιχειρηματική δράση στην Ελαφόνησο αποτελεί ο σεβασμός στο περιβάλλον και την τοπική κουλτούρα στοιχεία που διαμορφώνουν την αυθεντική φυσιογνωμία της περιοχής.

Οι κάτοικοι της Ελαφονήσου συνδυάζουν την ευθύτητα του Λάκωνα με τη φιλοξενία και την φιλική συμπεριφορά του νησιώτη. Στην ιδιαίτερη τοπική κουλτούρα και τη ναυτική-αλιευτική παράδοση οφείλεται και η πολιτιστική δράση των κατοίκων η οποία εκδηλώνεται μέσα από γεγονότα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, τα οποία και  αποτελούν πραγματική εμπειρία για ντόπιους και επισκέπτες.

Χαρακτηριστικό της τοπικής κοινωνίας είναι η ανεπιτήδευτη συμπεριφορά, η συνοχή μεταξύ των μελών της και η γεμάτη χιούμορ διάθεση. Η τοπική κοινωνία της Ελαφονήσου είναι μια εξαιρετικά ώριμη και ευαισθητοποιημένη κοινωνία και κυρίως στο θέμα της Υγείας. Η Υγεία -όπως άλλωστε συμβαίνει στις περισσότερες απομακρυσμένες και απομονωμένες νησιωτικές περιοχές- αποτελεί ζωτικό θέμα εξαιτίας των αντίξοων συνθηκών που συχνά αυτές αντιμετωπίζουν. Τόσο η Δημοτική αρχή όσο και οι κάτοικοι ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση των ιατρών της ΕΜΠΑΚΑΝ, να συμβάλουν μέσα από την εθελοντική τους δράση στην υλοποίηση επιστημονικής έρευνας χρήσιμης για την αξιολόγηση και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων στο μέλλον. Η Δημοτική αρχή της Ελαφονήσου υποστήριξε στην επικοινωνία της πρωτοβουλίας και στην ενημέρωση των δημοτών και οι δημότες με τη σειρά τους, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ιατρών, όπως άλλωστε θα έκαναν για οιοδήποτε ερευνητικό-επιστημονικό έργο με θεμιτό σκοπό. Τα μέλη και οι συνεργάτες της ιατρικής εταιρείας συνεργάστηκαν άψογα με τους δημότες μας οι οποίοι με υπομονή υποβλήθηκαν στις σχετικές εξετάσεις.

Η κοινωνία της Ελαφονήσου η οποία παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει στο θέμα της υγείας, παραμένει ενεργή, δραστήρια και με πίστη στις αξίες, διατηρεί τη φυσιογνωμία και την αυθεντικότητα της, ενώ παράλληλα στηρίζει μέσα από τη συνεργασία πρωτοποριακές ενέργειες και πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την προσφορά στον άνθρωπο.

 Δήμος Ελαφονήσου

Top